Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Miért kell az irodalomtörténésznek az időszaki sajtóval foglalkoznia?

174

Miért kell az irodalomtörténésznek az időszaki sajtóval foglalkoznia?


A sajtótörténet és az irodalomtörténet összefüggéséről szeretnék elmondani néhány gondolatot. Amikor a következőkben sajtótörténetet említek, mindig az időszaki sajtóra fogok utalni. A sajtó történetét többféle módon, többféle szempontból lehet vizsgálni. Ezúttal két lehetőséget különböztetek meg. Az egyik az általános, történeti-történészi-művelődéstörténeti, a másik pedig az irodalomtörténeti megközelítés. Egyik sem igényel különösebb igazolást. Mindkettőnek megvan a jogosultsága a saját érvényességi körén belül. Annak függvényében, mire vagyunk kíváncsiak, a különböző megközelítések egy-egy esetben akár élesen is szembeállíthatók egymással, máskor pedig a legteljesebb harmóniában művelhetők.

több kevesebb


Az adatbőség zavarai: Sajtótörténeti kutatások és a digitalizáció

Irodalom

sajtótörténet, digitalizáció, időszaki-sajtó

Bezeczky Gábor (előadó)

16:33

2020. május 12.

Dr. Anna Újváriné Tüskés

2020. május 12.

174
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/37983" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés