Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Egy képmás metamorfózisa: Zrínyi Ilona arcképének eredete és recepciótörténete

521

Egy képmás metamorfózisa: Zrínyi Ilona arcképének eredete és recepciótörténete


Zrínyi Ilona (1649–1703), a Thököly-felkelés során a munkácsi várat a császári sereggel szemben védelmező „amazon” alakja a 19. század elejétől kezdődően a nemzeti függetlenség eszméjét megtestesítő szabadságharcos hőssé vált a magyar történeti emlékezetben. A reformkor óta számos történetírói mű, irodalmi feldolgozás és képzőművészeti alkotás formálta alakját mitikus hősnővé, a nemzet szabadságáért folytatott küzdelem allegorikus nőalakjává. A „nemzet nagyasszonyának” képi reprezentációja a kollektív emlékezetben elsősorban ahhoz a festményhez kapcsolódik, amelyet 1884 óta a Történelmi Képcsarnok őriz.

Az ifjú fejedelemasszonyt előkelő öltözékben, gazdagon felékszerezve ábrázoló kép az elmúlt másfél évszázad során számos kiállításon és kiadványban megjelent, így Zrínyi Ilona ikonikus képmásává vált. A kép, amely a Nemzeti Múzeum jelenlegi állandó történeti kiállításán is szerepel, az elmúlt másfél évszázad során tehát elválaszthatatlanul összeforrt a „hőslelkű” fejedelemasszony emlékezetével.

Az újabb kutatások azonban arra derítettek fényt, hogy a festmény valójában nem Zrínyi Ilonát ábrázolja. Az előadás felfedi az ábrázolt kilétét, és bemutatja azt a „jelentésváltozást”, amelynek révén ez a portré Munkács hősnőjének képmásává vált.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Művészettörténet

Zrínyi, Serfőző, Rebakucs, felolvasóülés

Serfőző Szabolcs (előadó)

44:10

2021. december 21.

Tünde Móré

2022. január 12.

521
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/44943" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés