Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Megoldott és megoldatlan kérdések Vitéz és Janus neve körül

26

Megoldott és megoldatlan kérdések Vitéz és Janus neve körül


A magyarországi humanizmus első képviselőinek neve és származása a rendszerváltozás óta fontos és gyakori témája a magyar középkorkutatásnak. Egyelőre úgy tűnik, hogy a vizsgált személyek nevének tanulmányozása, valamint az igazi nevük megállapítását célzó, egymástól eltérő eredmények nyomán nemcsak hogy nem csökkent, hanem inkább növekedett a korábban keletkezett kétségek,  bizonytalanságok és hipotézisek száma. 
Előadásomban szándékozom megvilágítani, hogy a mienktől lényegesen eltérő középkori gondolkodásmód, névszemlélet és névadási gyakorlat, a magyar és nemzetközi szakirodalom  ismerete és további kutatások nélkül az újonnan megállapított nevek egyike sem tekinthető kizárólagosan helyes és végleges megoldásnak. Bizonyítani kívánom, hogy Vitézhez hasonlóan, (aki mint jól tudjuk, Bonfinitől kapta a vezetéknevét), az első magyarországi humanistáknak és kortársaiknak általában egyelemű nevük volt, amelyhez megszilárdult vezetéknév híján alkalmanként más és más, megkülönböztető név társult. Bővebben a Janus költői név jelentésével szeretnék foglalkozni, amelynek megalkotója és egykori viselője máig ható érvénnyel juttatta kifejezésre a saját önazonosságát és jelentőségét az európai irodalomban és kultúrában.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Magyar irodalom

Pajorin, Vitéz, Janus, Esztergom

Klára Pajorin (előadó)

24:57

2022. szeptember 7.

Tünde Móré

2022. szeptember 14.

26
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46559" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés