Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A humanisták munkaetikája

90

A humanisták munkaetikája


A szorgalom, a fáradozás, a virrasztás és a kemény munka a 16. századi humanista respublica litteraria tagjai előtt megkérdőjelezhetetlen értékek voltak. A humanista retorika visszatérő elemének számított a szövegek megírásába, emendálásába, átírásába, lefordításába, kiadásába vagy más humanista kulturális gyakorlatokba (mint például régiségek, könyvek stb. gyűjtésébe) fektetett munka nagyságának és önzetlenségének a hangsúlyozása. A humanista, mint tudjuk, semmit nem tett önérdekből. Mérhetetlen fáradozásai mind a közjót szolgálták. A munka és szorgalom ikonográfiai ábrázolásokban is helyet kapott, különösen a 16. század második felének holland metszeteiben, mint például Zsámboky János családja címerének dedikált „In labore fructus” c. emblémájában. Zsámboky levelezése, kiadott munkáinak paratextusai számtalan helyen tükrözik ezt a munkaetikát, amit Max Weber a protestantizmussal kapcsolt össze, de amit valójában a 15. század elejétől a humanista kultúra egyik alapmotívumának tekinthetünk. Az előadás célja egyrészt a munkaetika és a humanista virtus-etika kapcsolatának a bemutatása, másrészt Zsámboky és más magyarországi humanisták írásain keresztül hazai megjelenítésének megvizsgálása.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Latin irodalom

Petrarca, Almási, Esztergom, humanizmus

Gábor Almási (előadó)

21:07

2022. szeptember 8.

Tünde Móré

2022. szeptember 16.

90
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46583" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés