Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Pico della Mirandola esete a magyar humanizmussal

74

Pico della Mirandola esete a magyar humanizmussal


Horváth János 1935-ben Az irodalmi műveltség megoszlása: Magyar humanizmus című monográfiájában külön fejezetet szentelt a kolostori humanizmusnak, felsorolta az alkotókat és azokat a jelenségeket, amelyek a humanizmushoz köthetőek. Ezzel ellentétes Madas Edit 2001-es véleménye, amelyben elutasítja a kolostori humanizmus létét: „A késő-középkori magyar nyelvű kódexirodalom és a latin nyelvű humanista udvari irodalom egymástól függetlenül élt. Elválasztotta őket a nyelv, a téma és az írástípus is.” (Műfaj – írástípus – anyanyelvűség in Írástörténet – szakszerűsödés Szombathely, 2001.)
Ez a vita a külföldi szakirodalomban is folyik. Keresik a nyomokat és az okokat: volt-e a férfi szerzetesek kolostoraiban humanizmus? Ha volt, akkor az minek köszönhető, ha viszont elmaradt, annak mi oka volt? Hogy történt, hogy a nürnbergi ferences apátnő, Caritas Pirckheimer élénk levelezést folytatott humanistákkal?

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Magyar irodalom

Mirandola, humanizmus, Lázs, Esztergom

Lázs Sándor (előadó)

21:52

2022. szeptember 8.

Tünde Móré

2022. szeptember 16.

74
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46598" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés