Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Egyetemi diákcsoportok kapcsolati hálója a 15. század végén

7

Egyetemi diákcsoportok kapcsolati hálója a 15. század végén


Előadásomban bemutatom, hogy milyen szerepet játszottak egyes magyar diákcsoportok abban, hogy orvosi végzettségű külföldi diákok vagy professzorok a Magyar Királyságban álljanak szolgálatba. Békefi Remig a káptalani iskolákról és a népoktatásról szóló munkáiban számos példát hozott, amelyben egyetemi tanulók – mintegy megbízást kapva arra, hogy a megfelelő embert keressék – iskolamesternek, de akár orvosnak is ajánlották egy-egy diáktársukat szülővárosuk részére. A középkori egyetemek az ismerkedés, a kapcsolatépítés terei is voltak, így remek lehetőségek nyíltak nem csak a városi elöljárók, de főpapok és főurak számára is, hogy az egyetemi központokban találjanak megfelelő embereket udvaraikba. Hasonló jellegű vizsgálatokat végzett már Gerézdi Rabán vagy Körmendy Kinga is, de ők elsősorban az egyes diákcsoportokban tanuló hallgatók magyarországi kapcsolataira és egymáshoz való viszonyára, kulturális kötődéseikre koncentráltak, míg az úgy nevezett „munkaközvetítői” feladataikról már kevesebb szó esett. Nem mindig egyértelmű, hogy a korabeli Európa legnevesebb szakértői, akár jogászokról, teológusokról vagy orvosokról legyen szó kinek a révén, milyen kapcsolati háló részeként érkeztek hazánkba. Néhány példán keresztül ezért a jól feltérképezhető kisebb diákcsoportok kapcsolati hálójának hatását vizsgálom ebből a szempontból. Látszólag nincs kötelék egy-egy ilyen orvos és Magyarország, sőt, a megbízó és a vizsgált személyek között sincs nyilvánvaló kapocs, de egyes diákcsoportok vizsgálata meglepő eredményekre vezethet. Több egyetem is remek forrásadottságokkal rendelkezik, közülük előadásomban én a padovai diákcsoportok kapcsolatrendszerét vizsgálom, de kiegészítésképpen más egyetemekről is hozok példákat külföldi orvosdoktorok magyar főúri, főpapi és királyi udvarokban történt feltűnésére. Nem egy esetben pontosíthatóak a vizsgálatba bevont személyek karrier adatai és életpályája, ahogy egy-egy ilyen kapcsolati hálónak a művelődéstörténeti vonatkozásai is jelentősek magyar szempontból.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Magyar irodalom

diákcsoport, egyetemtörténet, Haraszti, Esztergom

Haraszti Szabó Péter (előadó)

16:23

2022. szeptember 8.

Tünde Móré

2022. szeptember 16.

7
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46613" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés