Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Európa praeceptora és lelkiismerete, a humanista tudós filológus Joannes Ludovicus Vives (csak) a magyar hitvitázók forrása?

97

Európa praeceptora és lelkiismerete, a humanista tudós filológus Joannes Ludovicus Vives (csak) a magyar hitvitázók forrása?


Az előadásban a cím jelzőinek magyarázatával: miért Európa tanítómestere, miért „lelkiismerete“, mennyiben humanista, miért tudós, mily mértékben filológus, milyen felekezetű, hitvitázó volt-e, kik voltak, kik lehettek magyar kapcsolatai, ki volt egyáltalán Vives az európai tudományos világban?
Vives és a kor tudományos, politikai viszonyait is megválaszoljuk. Szót ejtünk a magyar viszonyokról, gondolatainak évszázadokon át tartó nagy befolyásáról az európai tudományos gondolkodásra. Egy új tudomány kitalálásáról (De anima et vita); egy karitatív probléma világi megoldásának javaslatáról (De subventione pauperum); kísérletéről a (köz)oktatás-nevelés rendszerének (De tratendis disciplinis) kidolgozásáról. Szent Ágoston De civitate dei című művéhez fűzött magyarázatairól szólva a mai értelemben vett filológia első művelőjét minősítjük. Beszélünk magyarországi hatásáról, csak a hitvitázók ismerhették, használhatták műveit? Mi tudott Magyarországról?
Zárásként: Az 1980-as években indult új Vives-reneszánsz mennyiben változtatott személyének, munkásságának megítélésén?

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Latin irodalom

Vives, neveléstörténet, Kakucska, Esztergom

Hartmann-Kakucska Mária (előadó)

19:51

2022. szeptember 10.

Tünde Móré

2022. szeptember 30.

97
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46709" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés