Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Carolus Clusius és Verancsics Antal mint római feliratok gyűjtői Magyarországon

49

Carolus Clusius és Verancsics Antal mint római feliratok gyűjtői Magyarországon


A klasszikus feliratok gyűjtése Magyarországon is számos humanista kedvelt tevékenysége volt a 16. században. Különösen az erdélyi feliratokat gyűjtötték, másolták, Megyericsei Jánosnak köszönhetően, akit az erdélyi epigráfia megalapítójának is tartanak. A Magyarországra is el-ellátogató Carolus Clusius nemcsak gyűjtötte a nyugat-magyarországi és erdélyi feliratokat (egyéb országok feliratai mellett), hanem közvetítette is őket Jan Gruter 1602-es nagy epigráfiai gyűjteményébe. Clusius eme alig ismert tevékenységének fő forrása egy Hágában őrzött kódex, de a levelezésének számos darabja is segítségül hívható a németalföldi tudós epigráfiai munkásságának rekonstruálásához. Az erdélyi anyagot illetően Clusius az egyik fő forrásaként hivatkozik Verancsics Antal gyűjtésére. Ez a kézirat nem maradt ránk, de más források, különösen Verancsics levelei alapján az ő feliratgyűjtő tevékenysége, ezirányú lelkesedése és szándékai is körvonalazhatók.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Magyar irodalom

Clusius, Verancsics, feliratok, Orbán, Esztergom

Orbán Áron (előadó)

23:46

2022. szeptember 10.

Tünde Móré

2022. szeptember 30.

49
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46739" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés