Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A görög nyelvű költészet Magyarországon a 16. században

314

A görög nyelvű költészet Magyarországon a 16. században


A görög költészet 15–16. századi nyugat-európai reneszánszával több kutatási program kezdett foglalkozni az elmúlt években. Az európai kultúrtörténetnek ezt a kevéssé ismert szeletét elsőként próbálja meg szélesebb horizonton bemutatni a 2021-ben megjelent The Hellenizing Muse: A European Antholog y of Poetry in Ancient Greek from the Renaissance to the Present című antológia (szerk. Filippomaria Pontani, Stefan Weise), amelyben az előadó, Kiss Farkas Gábor és Németh András közösen válogatott szemelvényei jelentek meg a magyarországi szerzőktől származó ógörög költészetből. Az előadás a 16. századi források feltárása során megfogalmazódott kérdésfelvetésekről számolt be, egyúttal néhány egyértelműnek látszó költészettörténeti és konfesszionális tendenciát is érintve.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Magyar irodalom

költészet, görög, Rebakucs

Kiss Farkas Gábor (előadó)

57:26

2022. október 25.

Tünde Móré

2022. december 1.

314
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/47602" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés