You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Ignácz Ádám: A populáris zenei kutatások kezdetei az államszocialista Magyarországon

182

Ignácz Ádám: A populáris zenei kutatások kezdetei az államszocialista Magyarországon


Ignácz Ádám: A populáris zenei kutatások kezdetei az államszocialista Magyarországon

Bartók terem, 2017. március 16. csütörtök, 10 óra

A nyugat-európai és amerikai akadémiai életbe már a múlt század hetvenes éveiben integrálódó populáris zenei kutatások az utóbbi években Kelet-Európában is a kultúra- és médiatudomány fontos tényezőivé váltak. A popular music studies ezekben az országokban ugyanakkor rendszerint egy különösebb előzmények nélküli, erőteljesen nyugati (elsősorban angolszász) orientációjú diszciplínaként jelenik meg. Nagyon kevés szó esik viszont arról, hogy a szórakoztató zenei műfajok tudományos vizsgálata a Szovjetunió egykori csatlós államaiban is több évtizedes múltra tekint vissza. Ráadásul az államszocializmus időszakában meginduló ilyen jellegű kutatások nem feltétlenül a nyugati trendeket követték, hanem önálló módszertannal és témafelvetésekkel jelentkeztek. A magyar zenetudomány és szociológia a keleti blokkon belül az (akkor) újszerű kísérletek egyik legfontosabb terepének számított.       
Előadásomban a populáris zene hazai tudományosságban való megjelenésének politika- és tudománytörténeti okait igyekszem rekonstruálni, és a téma szempontjából legjelentősebb szakemberek (Losonczi Ágnes, Maróthy János, Vitányi Iván), illetve az általuk vezetett műhelyek munkáinak vázlatos áttekintésére törekszem. 

http://www.zti.hu/index.php/hu/component/tags/tag/3-tudomanyos-forum

More Less


RCH HAS Institute for Musicology, Tudományos Fórum

Musicology

1:03:40

16 March, 2017

Barnabás Manó Kukár

29 June, 2017

182
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/16855" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download