You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Homo unius libri?

115

Homo unius libri?


Bessenyei József Lettere di Principi című kötetében közzétett egy rövid, a vatikáni levéltárból (Archivio Segreto Vaticano) származó szöveget, mely Magyarország történetét tárgyalta 1526 és 1529 között. A szöveg kétségkívül Szapolyai-barát szellemben íródott és bár szerző és évszám nem volt feltüntetve, Bessenyei a munkát 1532-re datálta és Verancsics Antalnak tulajdonította a művet. Az erősen rongált és így több helyen bizonytalan olvasatú kéziratnak azonban létezik egy másik változata is. Ez utóbbit a vatikáni könyvtár (Biblioteca Apostolica Vaticana) őrzi, és az ASV-változatnál lényegesen jobban olvasható tisztázat. Bár szerző ezen sincs feltűntetve, a BAV-változat alapján az olvasati hibák és hézagok pótolhatók. Ennél is fontosabb azonban, hogy bécsi levéltári kutatásaim során olyan forrásokra bukkantam, melyek összefüggésben hozhatók a vatikáni irat keletkezésével.
Előadásomban azt szeretném bizonyítani, hogy az újabb források tükrében a rövid történeti összefoglaló keletkezése korábbra, 1530 első hónapjaira tehető, szerzője pedig majdnem bizonyosan nem Verancsics, hanem Mohács krónikása, Brodarics István. Ha az attribúció megállja a helyét, elmondhatjuk, hogy a Historia verissima mellett Brodarics nevéhez köthető a Mohács utáni polgárháborús időszak bár rövid, de legelső történeti értékű összefoglalása is.

More Less


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Hungarian literature

történetírás, Brodarics, Kasza, Esztergom

Péter Kasza (lecturer)

23:51

10 September, 2022

Tünde Móré

30 September, 2022

115
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/46724" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download