You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Carolus Clusius és Verancsics Antal mint római feliratok gyűjtői Magyarországon

51

Carolus Clusius és Verancsics Antal mint római feliratok gyűjtői Magyarországon


A klasszikus feliratok gyűjtése Magyarországon is számos humanista kedvelt tevékenysége volt a 16. században. Különösen az erdélyi feliratokat gyűjtötték, másolták, Megyericsei Jánosnak köszönhetően, akit az erdélyi epigráfia megalapítójának is tartanak. A Magyarországra is el-ellátogató Carolus Clusius nemcsak gyűjtötte a nyugat-magyarországi és erdélyi feliratokat (egyéb országok feliratai mellett), hanem közvetítette is őket Jan Gruter 1602-es nagy epigráfiai gyűjteményébe. Clusius eme alig ismert tevékenységének fő forrása egy Hágában őrzött kódex, de a levelezésének számos darabja is segítségül hívható a németalföldi tudós epigráfiai munkásságának rekonstruálásához. Az erdélyi anyagot illetően Clusius az egyik fő forrásaként hivatkozik Verancsics Antal gyűjtésére. Ez a kézirat nem maradt ránk, de más források, különösen Verancsics levelei alapján az ő feliratgyűjtő tevékenysége, ezirányú lelkesedése és szándékai is körvonalazhatók.

More Less


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Hungarian literature

Clusius, Verancsics, feliratok, Orbán, Esztergom

Áron Orbán (lecturer)

23:46

10 September, 2022

Tünde Móré

30 September, 2022

51
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/46739" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download