Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Hogyan rekonstruálható Ambrus Zoltán életműve szerzői és álnevek mentén a digitális források segítségével?

171

Hogyan rekonstruálható Ambrus Zoltán életműve szerzői és álnevek mentén a digitális források segítségével?


Ambrus Zoltán élete során számos írói álnevet használt. Mai tudásunk szerint első megjelent publikációja is kölcsönzött név, álnév alatt került kiadásra. A szerző és kiadója közötti – zömében publikálatlan – levelezéséből is látható, hogy ez nem kis gondot okozott a műveket összegyűjtő, Ambrus Zoltán munkái címmel a Révai Testvérek gondozásában megjelent sorozat elkészítésekor. Az álnevek mögött rejtőzködő alkotó munkáit több publikációs fórum (A Hét, Új idők, Nemzet) jelentette meg így, ám a lapok bibliográfusai nem tudták azonosítani Ambrust a különös hangzású nevek mögött. Az előadás az elmúlt évtizedben digitalizált folyóiratok és a hasonlóképpen digitalizált repertóriumok anyagát veti össze ebből a szempontból.

több kevesebb


Az adatbőség zavarai: Sajtótörténeti kutatások és a digitalizáció

Irodalom

sajtótörténet, Ambrus-Zoltán, digitalizáció

Rózsafalvi Zsuzsanna (előadó)

28:20

2020. május 12.

Dr. Anna Újváriné Tüskés

2020. május 12.

171
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/37986" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés