Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

John of Tewkesbury De situ universorum című értekezése és Krizsafán fia György látomásai

196

John of Tewkesbury De situ universorum című értekezése és Krizsafán fia György látomásai


A magyar fordításban Krizsafán fia György látomásai címen megjelent, a külföldi szakirodalomban Visiones Georgiiként ismert 14. századi túlvilági utazás egyik legérdekesebb kérdése az elbeszélés történeti hitelességével kapcsolatos: a mű hitelesítési stratégiák bonyolult rendszerét használja fel egyrészt a Szent Patrik Purgatóriumában tett látogatás valóságának alátámasztására, másrészt a leírt látomások igazolására. 
A szövegek hitelesítési stratégiáinak feltárása nem csupán fikció és valóság zavarba ejtő összefonódására világít rá Georgius történetében, hanem a késő középkor valóságképéről is érdekes információkkal szolgál.

több kevesebb


Fordítás, Irodalom

Nagy Eszter (előadó)
Kecskeméti Gábor (moderátor)

1:07:53

2020. december 22.

Dr. Anna Újváriné Tüskés

2021. január 6.

196
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/40901" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>