Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Identitás és intertextualitás a 17. századi magyarországi cseh irodalomban

232

Identitás és intertextualitás a 17. századi magyarországi cseh irodalomban


A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete Reneszánsz osztályának vitaülése. Papp Ingrid: Identitás és intertextualitás a 17. századi magyarországi cseh irodalomban 
A 17. században Felső-Magyarországon és Alsó-Magyarország Dunától északra elterülő vidékén különböző népek (magyarok, németek, szlávok) éltek egymás mellett, regionálisan változó statisztikai arányokban, gyakran pedig egyazon településen vegyesen is. A szláv népesség a hazai nyomtatás kezdete óta a cseh, a kralicei Biblia megjelenése óta biblikus csehnek nevezett nyelvet használta irodalmi nyelvként és kulturális önreprezentációjához. 
Tarnai Andor kutatásai óta jól ismerjük ennek az északi területnek és az itt élő Hungarus-tudatú, de nem magyar ajkú értelmiségnek a magyartörténelmi hagyomány megítélése szempontjából később eminens fontosságúvá váló toposzrendszer kialakításában játszott tevékenységét. Az újabb kutatások nyomán a Tarnai által szilárdan kijelölt alapokhoz annyit tehetünk hozzá, hogy ugyanebben az értelmiségi körben a fertilitas Pannoniae magyar hagyományát betetőző patrióta szemléletű toposzrendszer a németországi és az azzal regionálisan összefüggő szláv ajkú területek birodalmi tudatának történeti elemei és a magyarországi szláv identitás csehországi műveltségi összetevői reprodukálásával és reflektálásával épült tovább.

több kevesebb


Magyar irodalom, Cseh irodalom

Kecskeméti Gábor (moderátor)
Papp Ingrid (előadó)

49:45

2021. február 23.

Dr. Anna Újváriné Tüskés

2021. március 11.

232
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/41934" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>