Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Másolatról másolatra

122

Másolatról másolatra


Bogáti Fazakas Miklós korának több szempontból is atipikus szerzője. Poétikai és krisztológiai egyediségei mellett műveinek hagyományozódása is megkülönbözteti a 16. században jellemző modellektől. Annak ellenére, hogy Bogáti Fazakas Miklós korának egyik legtermékenyebb és legkiemelkedőbb költője volt, nagy jelentőségű bibliai tematikájú műveit csak kéziratokból ismerjük. Kiadatlanságát árnyalja, hogy a Psalteriumnak gazdag és szerteágazó kéziratos utóélete van. Az előadás elsősorban Bogáti költészetét és szöveghagyományát egyedítő jelenségekre fókuszál. Miért nem került kiadásra a teljes Psalterium? Mennyiben befolyásolta ezt a korabeli egyházpolitikai helyzet, Bogáti radikális teológiai álláspontja vagy műveinek sajátos poétikai jellemzői? Hogyan kerültek egyes zsoltárai nyomdába? Miért másolták előszeretettel, és miért leginkább szombatos környezetben? Bogáti egyedi poétikai jellemzői és a kiterjedt szöveghagyomány tisztánlátása a 16. századi költészetről, kiadási szokásokról levonható statisztikai adatokhoz is fontos szűrőt jelenthet. 

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Magyar irodalom

Bogáti, Etlinger, Rebakucs, felolvasóülés, zsoltár

Etlinger Mihály (előadó)

54:35

2022. január 25.

Tünde Móré

2022. február 20.

122
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/45197" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés