Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A humanista Persius-kommentárok

199

A humanista Persius-kommentárok


Aules Persius Flaccus (Kr.u. 34–62) vékony, hatásában mégis igen jelentős költői korpuszt hagyott hátra. A sztoikus filozófiai tanításból táplálkozó, egy choliambusban írt prológusból és hat szatírából álló verseskötetét a szerző halála után mestere és barátja, a sztoikus filozófus Lucius Annaeus Cornutus, valamint a költő másik barátja, Caesius Bassus adták ki. Közönség- és kritikai siker kísérte a megjelenést, ami miatt Persius hamarosan iskolai auktorrá vált. Korántsem könnyen érthető szövegei – éppen etikai tartalmuk miatt – népszerűek voltak a középkor folyamán éppúgy, mint a reneszánsz idején. Bár Commentum Cornuti címmel ránk maradt egy ókori scholionokat is megőrző kora-középkori Persius-kommentár, a 14. századtól fogva számos humanista is írt magyarázatokat a szatírákhoz. Közéjük tartozik Guarino, Poliziano, Bartolommeo Fonzio, Giovanni Britannico vagy éppenséggel Murmellius és Frischlin. Ezek a kommentárok – melyek egy része mindmáig kéziratban maradt – fontos forrásai Persius befogadástörténetének éppúgy, mint ahogy kiváló szemléltetői a korabeli szövegértelmezés és filológia fejlődésének is. Vállalkozásunk ezeknek a kommentároknak a modern kutatás számára is hasznosítható kiadása. Előadásunk középpontjában a magyarországi kapcsolatok miatt más szempontból is fontos Guarino- és Fonzio-féle Persius-kommentárok állnak.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Latin irodalom

Persius, neolatin, kommentár, Takács, Tuhári

Takács László (előadó)
Tuhári Attila (előadó)

40:49

2022. március 29.

Tünde Móré

2022. április 27.

199
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/45896" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés