Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Nicasius Ellebodius levelezése - egy magyarországi flamand humanista élete, munkássága és kapcsolati hálója

54

Nicasius Ellebodius levelezése - egy magyarországi flamand humanista élete, munkássága és kapcsolati hálója


Az előadás témája egy 2019-ben indult kutatás, amelynek célja a 16. századi németalföldi, de hosszú ideig Magyarországon élt humanista, Nicasius Ellebodius levelezésének feltárása és kritikai kiadása. A kiadás előkészítéséhez kapcsolódó kutatások új elemekkel gazdagították az Ellebodius életrajzáról, európai és magyarországi kapcsolatairól szerzett ismereteket. A levelek bepillantást nyújtanak Ellebodius és kortársai hétköznapjaiba, lelkivilágába, tevékenységi köreikbe, és a kulturális javak cseréjének, a tudásközvetítés módjainak tanulmányozását is lehetővé teszik. Ellebodius tevékenységének legjelentősebb részéről, a görög és latin filológiáról szintén fontos információk derülnek ki a levelekből, amelyek a flamand humanista módszereit, a munkafeltételeket és a tényleges eredményeket egyaránt felölelik, olyan magas színvonalú filológiai teljesítmény műhelytitkait tárva fel, amely döntő hatást gyakorolt több jelentős klasszikus auktor modern kritikai kiadására.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Latin irodalom

Ellebodius, levelezéskiadás, Kovács, Orbán, Szabó, Rebakucs

Orbán Áron (előadó)
Szabó Ádám (előadó)
Kovács Zsuzsa (előadó)

51:24

2022. június 28.

Tünde Móré

2022. július 26.

54
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46427" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés