Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Kálvinisták rossz szelleme

69

Kálvinisták rossz szelleme


Az 1620-ban, Bécsben, név nélkül megjelent Calvino-praedicantium Ungarorum genius malus című, politikai vitairatról szinte alig találunk adatot a Bethlen Gábor-ellenes Habsburg-propagandával foglalkozó szakirodalomban. A mű írójának kilétét nem kutatták, illetve annak lehetőségét, hogy Pázmány lenne a szerző, egy rövid és közel sem kielégítő cáfolattal elvetették. A tény, hogy a kiadvány az aulikus nyomdász, Wolfgang Schump műhelyéből került ki, eleve az udvarhoz közel álló személyt feltételez szerzőként. A  nyomtatvány megjelenésének idején a Bethlen hadjárata (1619–1620) elől elmenekült Pázmány épp kényszerű emigrációját (1619–1622) töltötte Bécsben, és a király melletti bizalmas tanácsadóként igyekezett befolyásolni a politikai, főleg a katolikus egyházat érintő kormányzati döntéseket. Az érsek emellett Balásfi Tamással együtt részt vett a magyar protestáns rendekkel folytatott aktuálpolitikai diskurzusokban, így a Querela Hungariae-vel (Kassa, 1619), illetve a Secretissima instructióval (Augsburg, 1620) meginduló pamfletháborúkban is. Az utóbbi diskurzusba illeszkedett a Calvino-praedicantium Ungarorum genius malus is, amely Alvinczi Péter Machiavellizatiójára adott válaszul íródott. A pamflet szövegének vizsgálata alapján kimutatható, hogy a kiadvány Pázmány Péter eddig azonosítatlan műve, így egy újabb tétellel gyarapodhat az amúgy is kiterjedt oeuvre.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Magyar irodalom

Pázmány, Báthory, Esztergom, röpirat

PhD. Báthory Orsolya (előadó)

19:28

2022. szeptember 8.

Tünde Móré

2022. szeptember 16.

69
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46595" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés