Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Vitéz János: a cseh háború apostola?

153

Vitéz János: a cseh háború apostola?


Zrednai (Vitéz) János esztergomi érsek Fraknói Vilmos életrajza óta úgy jelenik meg a magyar történetírásban, mint aki nemcsak helyeselte, hanem kifejezetten előmozdította Mátyás magyar Csehország elleni háborúját. A főpap későbbi szembefordulása uralkodójával alapjává vált a Vitézt a korábbiaknál sokkal negatívabban megítélő véleményeknek: miután valósággal belehajszolta Mátyást a háborúba, anyagias okokból cserbenhagyta a királyt, majd összeesküvést szervezett ellene. Nemcsak anyagias, hanem elvtelen is volt tehát, aki képtelen volt átlátni Hunyadi Mátyás messzire tekintő politikáját. Az előadás azt vizsgálja, valóban igazolható-e a fennmaradt források alapján, hogy Vitéz volt a cseh háború apostola, s ha nem, milyen álláspontot foglalt el a főpap a háború kérdésében.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Politikatörténet

Vitéz, Hunyadi, Pálosfalvi, Esztergom

Pálosfalvi Tamás (előadó)

20:47

2022. szeptember 8.

Tünde Móré

2022. szeptember 16.

153

2.0
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46607" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés