Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Janus Pannoniustól a wittenbergi egyetemig

62

Janus Pannoniustól a wittenbergi egyetemig


A wittenbergi magyar diáktársaság tagjai között szokás volt a hazautazó társakat verssel, latin (esetleg görög) propemptikonnal búcsúztatni. Ezek általában iskolás költemények, telezsúfolva klasszikus utalásokkal, mitológiai alakokkal. Az átlagos színvonalból messze kiemelkedik személyességével Szamosközi R. Sándor, aki egyetemi tanulmányai alatt (1587 és 1589 között) számos propemptikont írt, s amikor végül hazautazott, a tiszteletére megjelentetett nyomtatványban egy hosszú Elegia valedictoriát, búcsúverset helyezett el. Gondolatmenetét az ókori és mitológia utazókkal kezdi, majd Janus Pannonius itáliai tanulását hozza fel példaként. Láthatóan ismeri a költő életrajzát és néhány versét, de első látásra nincs konkrét jele annak, hogy előtte lenne a műfaji rokon, a Búcsú Váradtól szövege. Az előadás az 1589-es költemény elemzésén keresztül kötné össze a két szerzőt, rámutatva azokra a különbségekre, amelyek a két korszakot jellemzik.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Magyar irodalom

Wittenberg, Szamosközi, Janus, Szabó, Esztergom

Szabó András (előadó)

17:03

2022. szeptember 8.

Tünde Móré

2022. szeptember 16.

62
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46610" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés