Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Leonard Cox és az erasmusi retorika kezdetei Magyarországon

63

Leonard Cox és az erasmusi retorika kezdetei Magyarországon


Juhász-Ormsby Ágnessel közösen rendezzük sajtó alá az első angol nyelvű retorika szerzőjének, Leonard Coxnak, a Kassán is tanító (1523-1525) angol humanistának a paratextusait kétnyelvű, latin-angol kiadásban. Ennek kapcsán a korábbi szakirodalomnál teljesebben tártuk fel Cox 1518 és 1528 közti, kelet-közép-európai kiadói, szövegmagyarázói munkásságát. Előadásomban elsősorban ennek a munkának a tanulságait szeretném ismertetni: hogyan és mennyiben követhető nyomon poétikai és retorikai ideáljainak változása a szövegkiadásaiban és kommentárjaiban ebben az évtizedben, és ennek milyen tanulságai vannak a magyarországi Erasmus-recepció szempontjából? Részletesen kitérek Cox „De erudienda iuventute” (Az ifjúság neveléséről, 1526) című munkájára, mely jelentős részben kassai pedagógiai tevékenységének eredményeit tartalmazza, és talán a legfontosabb korai forrás az erasmusi copia-tan magyarországi jelenlétére.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Latin irodalom

Cox, retorikatörténet, Kiss, Esztergom

Kiss Farkas Gábor (előadó)

22:00

2022. szeptember 10.

Tünde Móré

2022. szeptember 30.

63
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46706" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés