Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Sárközi Dohi Bálint a világelvről

77

Sárközi Dohi Bálint a világelvről


Az előadás arra tesz kísérletet, hogy felvázolja Sárközi Dohi Bálint Oratio De Modo Considerationis Primi Principii Ex Natvra & dispositione vniuersi (RMK III 783, Typis Zachariae Cratonis, Wittenberg 1588) című művének gondolatmenetét. Ezen előzetes vázlat során körvonalazódnak a mű fő eszmetörténeti koordinátái: a reneszánsz hermetizmus filozófiája, a végtelen tér modern természetfilozófiai eszméje és az arisztotelészi princípium-tan. Az eme koordináták által biztosított eszmetörténeti tér távolról sem problémamentes: az eladás célja, hogy bemutassa Sárközi erőfeszítését az ellentétes filozófiai tendenciák egységes elméletté történő összeillesztésére vonatkozóan. Az előadás ezen túl óvatos javaslatot tesz arra, hogy a wittenbergi coetus e tagjának művében Giordano Bruno első magyar vonatkozású recepcióját tiszteljük.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Filozófiatörténet

filozófiatörténet, Bruno, Wittenberg, Sárközi, Simon, Esztergom

Simon József (előadó)

23:55

2022. szeptember 10.

Tünde Móré

2022. szeptember 30.

77
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46721" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés