Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Egy flamand humanista Magyarországon

42

Egy flamand humanista Magyarországon


A flamand származású humanista, Nicasius Ellebodius egyike volt a latin és az ógörög nyelv legnagyobb szakértőinek a 16. században, aki a res publica litteraria olyan jeles tagjaival állt kapcsolatban, mint Gian Vincenzo Pinelli, Hugo Blotius vagy Johannes Sambucus. 1558–62 és 1571-77 között Magyarországon élt, Oláh Miklós és Radéczy István pártfogoltjaként. Tevékenysége eredeti antik szövegek rekonstrukcióját, parafrázisok és fordítások készítését egyaránt magában foglalta. Előadásomban Ellebodius fordítói munkásságát igyekszem bemutatni egy konkrét példa kapcsán: a görög történetíró, Polübiosz művének hatodik könyvéből fordította le latinra a római államberendezkedéssel foglalkozó részt. Miután nemcsak a latin szöveg, hanem a hozzá írt ajánlás, valamint több olyan Ellebodius-levél is rendelkezésre áll, amelyek Polübiosszal kapcsolatos kérdéseket taglalnak, ezért a fordítás elemzése mellett lehetőség van a szöveg elkészülésének hátterébe is betekintést nyújtani.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Latin irodalom

Ellebodius, Polübiosz, fordítás, Szabó, Esztergom

Szabó Ádám (előadó)

19:15

2022. szeptember 10.

Tünde Móré

2022. szeptember 30.

42
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46736" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés