Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A Rajnától a Visztuláig – Johannes Reuchlin és a Magyar Királyság

149

A Rajnától a Visztuláig – Johannes Reuchlin és a Magyar Királyság


Az előadás címének első része Conrad Celtistől származik, aki Reuchlin tudományos és irodalmi hatókörét így határozta meg hozzá írt ódájában, amelyből Pannoniát – bár más területeket felsorol – kihagyta. Johannes Reuchlin (1455–1522) magyar kapcsolatait, valamint az Augenspiegel című műve ellen lefolytatott per (1511–1520) hazai vonatkozásait eddig az irodalomtörténet és a nyelvtörténet tárgyalta. Az előadás a korábbi kutatások eredményeit további történeti adatokkal egészítette ki: Reuchlin diplomáciai, tudományos összeköttetéseit, jogtanácsosi tevékenységét és munkáinak itteni elterjedtségét ismertette, választ keresve arra, hogy pontos volt-e Celtis meghatározása, illetve volt-e hatása Reuchlin munkásságának és a műve ellen lefolytatott pernek a késő középkori Magyar Királyságban.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Társadalomtudomány-történet

Reuchlin, héber, Németország, vitairatok, Orsós, Rebakucs

Orsós Julianna (előadó)

44:11

2022. november 29.

Tünde Móré

2022. december 2.

149
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/47620" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés