Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Balassi-reminiszcenciák a Vásárhelyi-daloskönyvben

84

Balassi-reminiszcenciák a Vásárhelyi-daloskönyvben


A Balassi-kutatás közel évszázados megállapítása, hogy a 17. század magyar nyelvű populáris szerelmi költészetének jószerével az egésze Balassi Bálint lírikusi tevékenységének hatása alatt jött létre. A kezdeményező vizsgálódások nyomán megfigyelhetővé váltak szisztematikus, így lokalizálható eltérések az életmű különböző szegmenseinek ismeretében és az elkölcsönzött alkotóelemek mibenlétében. Az egyik ilyen közösség a Madách–Rimay kódexek szerelmes énekeinek ismeretlen szerzőié. Eszményük a Célia-ciklus ihlette rövid, három-négy versszaknyi ének, mely Balassi-strófákból vagy négysarkú tizenkettes szakaszokból épül fel; utóbbiakhoz szívesen kölcsönöztek tiszta rímeket az elődszövegek készletéből. Némelyik szerzeményüket levélforma teszi személyessé. A másik közösség a Vásárhelyi-daloskönyv azon Balassi-követőiből tevődik össze, akik a Nagyciklus alkalmi költeményeihez hasonlóan az akrosztichon és/vagy a kolofon egyéni vonatkozásainak megformálásával igyekeznek célt érni. Van példa olyan versre is, amelynek variánsai arra engednek következtetni, hogy ez a két iskola érintkezhetett egymással.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Magyar irodalom

Balassi, Vásárhelyi, Rebakucs

Balázs-Hajdu Péter (előadó)

37:04

2023. február 28.

Tünde Móré

2023. április 24.

84
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/48388" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés