Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A Pataki Névtelen és társai

107

A Pataki Névtelen és társai


Az ELTE-n működő, régi magyar versekkel foglalkozó kutatócsoport az elmúlt években többféle módszerrel elemezte a régi magyar históriás énekek korpuszát: a rímelés, a nótajelzések hálózata, a formulahasználat alapján jellemezték a kor epikus költészetét, és igyekeztek a kor irodalomtörténeti folyamatait az eddigieknél pontosabban felvázolni. Az előadás a korpusz stilometriai elemzésének tanulságait értékelte, valamint néhány feltevésról szólt a névtelenül ránk maradt szövegek attribúciója kapcsán, melyekhez a vitaülés résztvevői a kutatások tapasztalatiból eredő hozzászólásokkal kapcsolódtak.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Magyar irodalom

história, Seláf, felolvasóülés, stilometria

Seláf Levente (előadó)

58:37

2023. október 31.

Tünde Móré

2024. január 2.

107
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/49907" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés