Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A szokásjog és a természetjog magyarul a 16. és 17. században

75

A szokásjog és a természetjog magyarul a 16. és 17. században


Debrecenben 1610-ben egy bibliai idézeteket tartalmazó könyv jelent meg magyarul. A mű története bizonyossá teszi, hogy a kora újkorban a tudós jogon alapuló természetjog mellett művelték annak egy másik válfaját, a Szentíráson alapuló biblikus természetjogot is. Magyarországon Verbőci István is megpróbálkozott ezzel, amikor elkészítette a tízparancsolatot magyarázó művét. A debreceni könyv egy francia hugenotta jogász latin nyelven írott művén alapult, amelyet németre fordítottak, majd ezt ültették át magyarra. A munka svédül is megjelent, és a svéd országos törvénykönyv elméleti bevezetőjeként használták. Magyarországon azonban a biblikus természetjog nem épült be a jogi gondolkodásba, és nem vált a rendszeres joggyakorlat részévé sem. A biblikus természetjog fogalma értelmezhetővé tesz több olyan kora újkori alkotást, amelyet eddig a vallásos irodalom körébe soroltak.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Jogtörténet

Tringli, természetjog, szokásjog, felolvasóülés, Werbőczy

Tringli István (előadó)

34:23

2024. február 27.

Tünde Móré

2024. április 25.

75
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/50801" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés