Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Volt-e magyar énekmondás a honfoglalás korában?

110

Volt-e magyar énekmondás a honfoglalás korában?


A honfoglalás korának énekmondóiról nem maradtak fenn közvetlen források, de a különböző tudományterületek – a történettudomány, az irodalom- és a zenetörténet – többé-kevésbé elfogadják egykori létüket. A 16. század előtti kevés információt régen összegyűjtötték már, valódi értelmezésük azonban mintha nem történt volna meg. Ennek pótlása nem pusztán a jelenség miatt lényeges, hanem azért is, mert ha létezett énekmondás, akkor esetleg szállíthatott információkat a magyar múltat írásban rögzítő krónikások számára is.
A korai magyar énekmondás kérdését az előadó az őstörténetben régóta használt módszertannal vizsgálja, kutatásai során az írott források mellett a nyelvi, és jelen esetben a zenetörténeti tanulságokat is hasznosítva.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Magyar irodalom

énekmondás, Sudár, felolvasóülés

Sudár Balázs (előadó)

49:29

2024. március 26.

Tünde Móré

2024. április 29.

110
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/50852" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés