You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Intézményi adatrepozitóriumok a bölcsészet- és társadalomtudomány szolgálatában

Intézményi adatrepozitóriumok a bölcsészet- és társadalomtudomány szolgálatában (5)

14.00–15.00 Palkó Gábor, Kiss Tamás: Adatrepozitórium digitális bölcsészeti funkciókkal
15.00–15.30 Dobás Kata, Fazekas Júlia: Bibliográfiai és filológiai adatok szemantikus hálózata: ITIdata
15.30–16.00 Fellegi Zsófia: Repozitóriumhasználat a DigiPhil 2.0-ban
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium keretei között, konzorciumi partnereivel közösen olyan repozitóriumrendszer fejlesztésébe fogott, amely a mesterséges intelligencia eszközeit integrálva a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatások eminens eszközévé válhat. A worksop első felében ennek a repozitóriumnak a fejlesztésébe, a kutatást segítő funkciókba nyerünk bepillantást.
A workshop második felében az Intézet digitális filológiai szolgáltatásának, a DigiPhil-nek a technológiai megújításáról lesz szó. Előbb a bibliográfiai, biográfiai és filológiai adatokat szemantikus hálózatba rendező szolgáltatást, az ITIData-t mutatjuk be, amely a DigiPhil korábbi infrastruktúrájában létrejött bibliográfiákon túl számos egyéb adatbázis számára kínál fejlesztési és közzétételi platformot (A magyar irodalomtörténet bibliográfiája, sajtóbibliográfiák stb.).
Majd a DigiPhil infrastruktúrának egy másik eleméről hallhatunk. Az eddig használt eszközöket egy olyan új repozitóriumrendszer váltja ki, amely megfelel a legújabb digitalis bölcsészeti elvárásoknak. A repozitóriumi szoftveren túl a TEI XML jelölőnyelvi átirat vizualizációjára szolgáló megjelenítő eszköz is megújul, és így képes lesz kiszolgálni a különböző filológiai elvek alapján készített kritikai kiadások egyedi igényeit.

More Less

Bevezető

Gábor Kecskeméti
Zsófia Fellegi
2 years ago - 6:10

Adatrepozitórium digitális bölcsészeti funkciókkal

Dr. Gábor Palkó
Tamás Kiss
2 years ago - 44:06

Bibliográfiai és filológiai adatok szemantikus

Júlia Fazekas
Kata Dobás
2 years ago - 21:52

Repozitóriumhasználat a DigiPhil 2.0-ban

Zsófia Fellegi 2 years ago - 28:27

Kérdések, válaszok

Dr. Gábor Palkó
Zsófia Fellegi
2 years ago - 24:19