Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Intézményi adatrepozitóriumok a bölcsészet- és társadalomtudomány szolgálatában

Intézményi adatrepozitóriumok a bölcsészet- és társadalomtudomány szolgálatában (5)

14.00–15.00 Palkó Gábor, Kiss Tamás: Adatrepozitórium digitális bölcsészeti funkciókkal
15.00–15.30 Dobás Kata, Fazekas Júlia: Bibliográfiai és filológiai adatok szemantikus hálózata: ITIdata
15.30–16.00 Fellegi Zsófia: Repozitóriumhasználat a DigiPhil 2.0-ban
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium keretei között, konzorciumi partnereivel közösen olyan repozitóriumrendszer fejlesztésébe fogott, amely a mesterséges intelligencia eszközeit integrálva a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatások eminens eszközévé válhat. A worksop első felében ennek a repozitóriumnak a fejlesztésébe, a kutatást segítő funkciókba nyerünk bepillantást.
A workshop második felében az Intézet digitális filológiai szolgáltatásának, a DigiPhil-nek a technológiai megújításáról lesz szó. Előbb a bibliográfiai, biográfiai és filológiai adatokat szemantikus hálózatba rendező szolgáltatást, az ITIData-t mutatjuk be, amely a DigiPhil korábbi infrastruktúrájában létrejött bibliográfiákon túl számos egyéb adatbázis számára kínál fejlesztési és közzétételi platformot (A magyar irodalomtörténet bibliográfiája, sajtóbibliográfiák stb.).
Majd a DigiPhil infrastruktúrának egy másik eleméről hallhatunk. Az eddig használt eszközöket egy olyan új repozitóriumrendszer váltja ki, amely megfelel a legújabb digitalis bölcsészeti elvárásoknak. A repozitóriumi szoftveren túl a TEI XML jelölőnyelvi átirat vizualizációjára szolgáló megjelenítő eszköz is megújul, és így képes lesz kiszolgálni a különböző filológiai elvek alapján készített kritikai kiadások egyedi igényeit.

több kevesebb

Bevezető

Kecskeméti Gábor
Fellegi Zsófia
2 éve - 6:10

Adatrepozitórium digitális bölcsészeti funkciókkal

Dr. Palkó Gábor
Kiss Tamás
2 éve - 44:06

Bibliográfiai és filológiai adatok szemantikus

Fazekas Júlia
Dobás Kata
2 éve - 21:52

Repozitóriumhasználat a DigiPhil 2.0-ban

Fellegi Zsófia 2 éve - 28:27

Kérdések, válaszok

Dr. Palkó Gábor
Fellegi Zsófia
2 éve - 24:19