You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Sipos János: A karacsájok népzenéje

257

Sipos János: A karacsájok népzenéje


Sipos János: A karacsájok népzenéje
Könyv és e-book, L’Harmattan Kiadó ‒ MTA BTK Zenetudományi Intézet

Bartók terem, 2017. február 23. csütörtök, 10 óra

 „A magyar őstörténetben a Kaukázus északi előterének nagy jelentősége van: itt volt a Don-kubáni őshaza, és itt éltek akkoriban a kipcsak török nyelvű karacsájok ősei is. 1232-ben Ottó domonkos szerzetes még beszélt magyarokkal, de 1235-ben Julianus már nem talált magyar emlékeket, ahogy a 19. század expedíciói sem találtak értékelhető magyar forrásokat.

Sem a kaukázusi, sem a törökországi karacsáj népzenéről nem született még tanulmány. 2000 és 2005 között végzett kutatásaim során 1300 dallamot gyűjtöttem, és tanulmányoztam Agócs Gergely szintén ezekben az években készült, mintegy 500 dallamos gyűjtését is. A teljes anyag lejegyzését, elemzését követően állt össze az a repertoár (358 dal), amely jól képviseli a karacsáj népzenét, és megfelelő alapot szolgáltatott a karacsáj népzenét bemutató könyvem megírásához.

Előadásomban igyekszem bemutatni ennek az ismeretlen népzenének a legfontosabb rétegeit. Választ keresek arra a kérdésre is, hogy milyen kapcsolata lehet a magyar és a karacsáj népzenének.”

http://www.zti.hu/index.php/hu/component/tags/tag/3-tudomanyos-forum

More Less


RCH HAS Institute for Musicology, Tudományos Fórum

Musicology

karacsáj, népzene

49:06

23 February, 2017

Barnabás Manó Kukár

29 June, 2017

257
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/16852" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download