Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Sipos János: A karacsájok népzenéje

228

Sipos János: A karacsájok népzenéje


Sipos János: A karacsájok népzenéje
Könyv és e-book, L’Harmattan Kiadó ‒ MTA BTK Zenetudományi Intézet

Bartók terem, 2017. február 23. csütörtök, 10 óra

 „A magyar őstörténetben a Kaukázus északi előterének nagy jelentősége van: itt volt a Don-kubáni őshaza, és itt éltek akkoriban a kipcsak török nyelvű karacsájok ősei is. 1232-ben Ottó domonkos szerzetes még beszélt magyarokkal, de 1235-ben Julianus már nem talált magyar emlékeket, ahogy a 19. század expedíciói sem találtak értékelhető magyar forrásokat.

Sem a kaukázusi, sem a törökországi karacsáj népzenéről nem született még tanulmány. 2000 és 2005 között végzett kutatásaim során 1300 dallamot gyűjtöttem, és tanulmányoztam Agócs Gergely szintén ezekben az években készült, mintegy 500 dallamos gyűjtését is. A teljes anyag lejegyzését, elemzését követően állt össze az a repertoár (358 dal), amely jól képviseli a karacsáj népzenét, és megfelelő alapot szolgáltatott a karacsáj népzenét bemutató könyvem megírásához.

Előadásomban igyekszem bemutatni ennek az ismeretlen népzenének a legfontosabb rétegeit. Választ keresek arra a kérdésre is, hogy milyen kapcsolata lehet a magyar és a karacsáj népzenének.”

http://www.zti.hu/index.php/hu/component/tags/tag/3-tudomanyos-forum

több kevesebb


MTA BTK Zenetudományi Intézet, Tudományos Fórum

Zenetudomány

karacsáj, népzene

49:06

2017. február 23.

Kukár Barnabás Manó

2017. június 29.

228
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/16852" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés