You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Hollókőtől Esztergomig: Újabb adatok az Oláh, a Hunyadi és a Drakula család genealógiájához

283

Hollókőtől Esztergomig: Újabb adatok az Oláh, a Hunyadi és a Drakula család genealógiájához


A Reneszánsz osztály májusi vitaülése. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz osztálya a régi magyar irodalomtörténeti oktató- és kutatóhelyekkel közösen 2021. május 25-én, kedden 16:00 órakor tartotta vitaülését.
Előadók és tárgy: Szilágyi Emőke Rita (BTK Irodalomtudományi Intézet, Reneszánsz osztály) Nagy Levente (ELTE BTK) Hollókőtől Esztergomig Újabb adatok az Oláh, a Hunyadi és a Drakula család genealógiájához.
Oláh Miklós és családja genealógiájáról hosszú időn át csak annyit és úgy tudtunk, amennyit ő maga engedett tudni: a témával foglalkozó kutatók a Hungariából, Oláh nemesítő okleveléből és végrendeletéből, valamint a Cornelius Scepperusnak írt leveleiből tájékozódtak, mindig ugyanazokhoz a homályos pontokhoz jutva, például hogy kik voltak a család ősei, az Oláh család valóban rokonságban állt-e a Hunyadi és a Drakula családokkal, Drakula (III. Vlad) felesége valóban a Hunyadi családból származott-e. Az Oláh és a Hunyadi család havasalföldi származásában senki sem kételkedett, de a Magyar Királyságban befutott villámgyors társadalmi és politikai karrierjük láttán sokakban felmerülhetett a kérdés, hogy talán nem is voltak román származásúak. A vita napjainkban is tart (nemcsak szakmai körökben), elsősorban nem az Oláh, hanem inkább a Hunyadi család kapcsán. Az előadás ehhez szolgál adatokkal újabban előkerült, eddig teljes mértékben ismeretlen források bemutatásával.

More Less


History, Hungarian literature

Emőke Rita Szilágyi (lecturer)
Levente Nagy (lecturer)
Gábor Kecskeméti (moderator)

51:07

25 May, 2021

Dr. Anna Újváriné Tüskés

15 June, 2021

283
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/43386" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download