Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Hollókőtől Esztergomig: Újabb adatok az Oláh, a Hunyadi és a Drakula család genealógiájához

302

Hollókőtől Esztergomig: Újabb adatok az Oláh, a Hunyadi és a Drakula család genealógiájához


A Reneszánsz osztály májusi vitaülése. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz osztálya a régi magyar irodalomtörténeti oktató- és kutatóhelyekkel közösen 2021. május 25-én, kedden 16:00 órakor tartotta vitaülését.
Előadók és tárgy: Szilágyi Emőke Rita (BTK Irodalomtudományi Intézet, Reneszánsz osztály) Nagy Levente (ELTE BTK) Hollókőtől Esztergomig Újabb adatok az Oláh, a Hunyadi és a Drakula család genealógiájához.
Oláh Miklós és családja genealógiájáról hosszú időn át csak annyit és úgy tudtunk, amennyit ő maga engedett tudni: a témával foglalkozó kutatók a Hungariából, Oláh nemesítő okleveléből és végrendeletéből, valamint a Cornelius Scepperusnak írt leveleiből tájékozódtak, mindig ugyanazokhoz a homályos pontokhoz jutva, például hogy kik voltak a család ősei, az Oláh család valóban rokonságban állt-e a Hunyadi és a Drakula családokkal, Drakula (III. Vlad) felesége valóban a Hunyadi családból származott-e. Az Oláh és a Hunyadi család havasalföldi származásában senki sem kételkedett, de a Magyar Királyságban befutott villámgyors társadalmi és politikai karrierjük láttán sokakban felmerülhetett a kérdés, hogy talán nem is voltak román származásúak. A vita napjainkban is tart (nemcsak szakmai körökben), elsősorban nem az Oláh, hanem inkább a Hunyadi család kapcsán. Az előadás ehhez szolgál adatokkal újabban előkerült, eddig teljes mértékben ismeretlen források bemutatásával.

több kevesebb


Történelem, Magyar irodalom

Szilágyi Emőke Rita (előadó)
Nagy Levente (előadó)
Kecskeméti Gábor (moderátor)

51:07

2021. május 25.

Dr. Anna Újváriné Tüskés

2021. június 15.

302
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/43386" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés