You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Koppány a szerémi vezér? Egy Lazius-szöveg könyvtörténeti tanulságairól

89

Koppány a szerémi vezér? Egy Lazius-szöveg könyvtörténeti tanulságairól


A 15. században a humanista irányzatnak köszönhetően megjelentek az egyes régiókról készült földrajzleírások, amelyek vagy önálló kötetként vagy a humanista konvenciókat követve az adott ország történelméről írott nagy átfogó munka tudományos bevezetőjeként születtek meg. Ilyen jellegű írások I. Ferdinánd udvari történetírója, a neves bécsi humanista, Wolfgang Lazius repertoárjából sem hiányoznak.

Az előadás fókuszában egy latin nyelvű chorográfiája, a Regni Hungariae archaeologiae libri tres állt, azon belül Lazius magyar történelemre vonatkozó forrása(i). Az osztrák humanista rendkívül precíz, több helyen is találkozhatunk nála olyan forrásmegjelölésekkel, mint „Plinius libro quarto capite duodecimo” vagy „Herodianus graecus author libro sexto”. Ám, ha a magyar történeti forrásokra történő hivatkozást nézzük, akkor az olvasónak be kell érnie az „Annales Hungarici” vagy az „Annales Hungarorum” megjelöléssel. Az előadás izgalmas nyomozásra invitált, arra keresve a választ, hogy ki vagy mi lehetett Wolfgang Lazius forrása a magyar őstörténetet és a középkort illetően.

More Less


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Latin literature

Csapó, neolatin, Lazius, könyvtörténet, felolvasás

Fanni Csapó (lecturer)

45:35

22 August, 2022

Tünde Móré

22 August, 2022

89
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/46502" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download