Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Koppány a szerémi vezér? Egy Lazius-szöveg könyvtörténeti tanulságairól

100

Koppány a szerémi vezér? Egy Lazius-szöveg könyvtörténeti tanulságairól


A 15. században a humanista irányzatnak köszönhetően megjelentek az egyes régiókról készült földrajzleírások, amelyek vagy önálló kötetként vagy a humanista konvenciókat követve az adott ország történelméről írott nagy átfogó munka tudományos bevezetőjeként születtek meg. Ilyen jellegű írások I. Ferdinánd udvari történetírója, a neves bécsi humanista, Wolfgang Lazius repertoárjából sem hiányoznak.

Az előadás fókuszában egy latin nyelvű chorográfiája, a Regni Hungariae archaeologiae libri tres állt, azon belül Lazius magyar történelemre vonatkozó forrása(i). Az osztrák humanista rendkívül precíz, több helyen is találkozhatunk nála olyan forrásmegjelölésekkel, mint „Plinius libro quarto capite duodecimo” vagy „Herodianus graecus author libro sexto”. Ám, ha a magyar történeti forrásokra történő hivatkozást nézzük, akkor az olvasónak be kell érnie az „Annales Hungarici” vagy az „Annales Hungarorum” megjelöléssel. Az előadás izgalmas nyomozásra invitált, arra keresve a választ, hogy ki vagy mi lehetett Wolfgang Lazius forrása a magyar őstörténetet és a középkort illetően.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Latin irodalom

Csapó, neolatin, Lazius, könyvtörténet, felolvasás

Csapó Fanni (előadó)

45:35

2022. augusztus 22.

Tünde Móré

2022. augusztus 22.

100
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46502" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés