You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

De se aegrotante…

89

De se aegrotante…


Janus Pannonius elégiaköltészetének utóélete jórészt még föltáratlan, ami nem csoda, hiszen a neolatin elégia kutatása is csak a legutóbbi időkben kezdett megindulni. Annyi azonban valószínűnek tűnik, hogy a De se aegrotante in castris a XVI. század folyamán a magyar humanista egyik legnépszerűbb, Európa-szerte legolvasottabb költeménye volt, nem függetlenül attól, hogy az önéletrajzi ihletésű elégiaciklusok egyik gyakori tárgya Tibullus és Ovidius nyomán éppen a költő betegeskedése. A de se aegrotante-toposzt tárgyaló tanulmányok Janust számontartják ugyan, ám érdemben csak Hermann Wiegand e tekintetben úttörő Lotichius Secundus-tanulmánya foglalkozott vele. Előadásunkban további, a szakirodalomban eddig nem tárgyalt költőknél, így Guido Postumo Silvestri, Clemens Janitius, Elias Corvinus és Nicodemus Frischlin hasonló témájú műveiben mutatjuk ki Janus elégiának hatását.

More Less


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Latin literature

Janus, Frischlin, Corvinus, imitáció, Simon, Esztergom

Lajos Zoltán Simon (lecturer)

24:29

7 September, 2022

Tünde Móré

14 September, 2022

89
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/46571" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download