Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

De se aegrotante…

74

De se aegrotante…


Janus Pannonius elégiaköltészetének utóélete jórészt még föltáratlan, ami nem csoda, hiszen a neolatin elégia kutatása is csak a legutóbbi időkben kezdett megindulni. Annyi azonban valószínűnek tűnik, hogy a De se aegrotante in castris a XVI. század folyamán a magyar humanista egyik legnépszerűbb, Európa-szerte legolvasottabb költeménye volt, nem függetlenül attól, hogy az önéletrajzi ihletésű elégiaciklusok egyik gyakori tárgya Tibullus és Ovidius nyomán éppen a költő betegeskedése. A de se aegrotante-toposzt tárgyaló tanulmányok Janust számontartják ugyan, ám érdemben csak Hermann Wiegand e tekintetben úttörő Lotichius Secundus-tanulmánya foglalkozott vele. Előadásunkban további, a szakirodalomban eddig nem tárgyalt költőknél, így Guido Postumo Silvestri, Clemens Janitius, Elias Corvinus és Nicodemus Frischlin hasonló témájú műveiben mutatjuk ki Janus elégiának hatását.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Latin irodalom

Janus, Frischlin, Corvinus, imitáció, Simon, Esztergom

Simon Lajos Zoltán (előadó)

24:29

2022. szeptember 7.

Tünde Móré

2022. szeptember 14.

74
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46571" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés