You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A cseh nyelvű kora újkori szlovák irodalom humanista forrásai

72

A cseh nyelvű kora újkori szlovák irodalom humanista forrásai


A 16. század folyamán a humanista műveltséganyag bekerült mind a protestáns, mind a katolikus iskolákba, ahol tág teret adtak a klasszikus műveltség és irodalom oktatásának. A fehérhegyi csatát követően Alsó- és Felső-Magyarországra menekült cseh és morva evangélikus lelkészek alapfokú iskoláikat pátriájukban, felsőfokú tanulmányaikat jelentős németországi egyetemeken végezték, a leggyakrabban Wittenbergben. A száműzöttként érkező és a Magyarországon született lelkészek hivatásukhoz kapcsolódó művei, így a nagy számban, főként az exuláns nyomdában kiadott prédikációs füzetei meglepően sokszor használják fel intertextusként a reneszánsz humanizmus időszakában alkotó szerzőket, idézeteik egy része egy-egy auktor magyarországi ismerete tekintetében meg is előzi a magyar nyelvű irodalmi felhasználást. A humanista művek alkalmazása során egy-egy prédikátor tágas erudíciója többnyire olyan exemplumhasználat alapjait veti meg, amelyben a műfajban szokatlan összetevők is a normatív felekezeti üzenet közvetítésének koncepciózusan megválasztott eszközeivé válnak. A prédikációs korpuszon túl azonban akadnak példák a szórakoztató, szépirodalmi felhasználásra is, például a populáris kultúra mediális feltételeit alapvetően meghatározó helyi kalendáriumirodalomban.

More Less


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Slavonic literature

szlovák, humanizmus, Papp, Esztergom

Ingrid Papp (lecturer)

16:27

10 September, 2022

Tünde Móré

30 September, 2022

72
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/46712" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download