Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A cseh nyelvű kora újkori szlovák irodalom humanista forrásai

23

A cseh nyelvű kora újkori szlovák irodalom humanista forrásai


A 16. század folyamán a humanista műveltséganyag bekerült mind a protestáns, mind a katolikus iskolákba, ahol tág teret adtak a klasszikus műveltség és irodalom oktatásának. A fehérhegyi csatát követően Alsó- és Felső-Magyarországra menekült cseh és morva evangélikus lelkészek alapfokú iskoláikat pátriájukban, felsőfokú tanulmányaikat jelentős németországi egyetemeken végezték, a leggyakrabban Wittenbergben. A száműzöttként érkező és a Magyarországon született lelkészek hivatásukhoz kapcsolódó művei, így a nagy számban, főként az exuláns nyomdában kiadott prédikációs füzetei meglepően sokszor használják fel intertextusként a reneszánsz humanizmus időszakában alkotó szerzőket, idézeteik egy része egy-egy auktor magyarországi ismerete tekintetében meg is előzi a magyar nyelvű irodalmi felhasználást. A humanista művek alkalmazása során egy-egy prédikátor tágas erudíciója többnyire olyan exemplumhasználat alapjait veti meg, amelyben a műfajban szokatlan összetevők is a normatív felekezeti üzenet közvetítésének koncepciózusan megválasztott eszközeivé válnak. A prédikációs korpuszon túl azonban akadnak példák a szórakoztató, szépirodalmi felhasználásra is, például a populáris kultúra mediális feltételeit alapvetően meghatározó helyi kalendáriumirodalomban.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Szláv irodalom

szlovák, humanizmus, Papp, Esztergom

Papp Ingrid (előadó)

16:27

2022. szeptember 10.

Tünde Móré

2022. szeptember 30.

23
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46712" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés