You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Szamosközy István a filológus és szerkesztő

78

Szamosközy István a filológus és szerkesztő


Szamosközy Istvánt (1570?-1612) az erdélyi történetírás megteremtőjeként tartja számon az irodalomtörténet, akinek mára csak töredékesen megmaradt történeti hagyatéka elsősorban Bethlen Farkas nagy művéhez szolgált alapanyagként. Tudós profilja ugyanakkor nem csupán a forrásgyűjtésből és történetírásból állt össze:  közismert, hogy az első hazai szerző által kiadott római feliratgyűjtemény is az ő munkáját dicséri, az pedig nemrégiben derült ki, hogy Brutus magyar történetét nem csupán véleményezte, hanem a kézirat emendálásával és jegyzetelésével, mint a mű első szerkesztője, annak kiadásra való előkészítését is elvégezte. Előadásomban a Trentóból 2020-ban előkerült Brutus-kézirat Szamosközy-margináliáin, valamint a kismartoni Eszterházy-könyvtárban található Analecta lapidum... szintén a szerző által sajátkezűleg jegyzetelt és korrigált nyomtatott példányában fellelhető bejegyzések alapján igyekszem bemutatni, hogy filológusként és szerkesztőként hogyan állta meg a helyét.

More Less


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Hungarian literature

történetírás, humanizmus, Szamosközy, Petneházi, Esztergom

PhD. Gábor Petneházi (lecturer)

20:57

10 September, 2022

Tünde Móré

30 September, 2022

78
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/46727" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download