Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Szamosközy István a filológus és szerkesztő

109

Szamosközy István a filológus és szerkesztő


Szamosközy Istvánt (1570?-1612) az erdélyi történetírás megteremtőjeként tartja számon az irodalomtörténet, akinek mára csak töredékesen megmaradt történeti hagyatéka elsősorban Bethlen Farkas nagy művéhez szolgált alapanyagként. Tudós profilja ugyanakkor nem csupán a forrásgyűjtésből és történetírásból állt össze:  közismert, hogy az első hazai szerző által kiadott római feliratgyűjtemény is az ő munkáját dicséri, az pedig nemrégiben derült ki, hogy Brutus magyar történetét nem csupán véleményezte, hanem a kézirat emendálásával és jegyzetelésével, mint a mű első szerkesztője, annak kiadásra való előkészítését is elvégezte. Előadásomban a Trentóból 2020-ban előkerült Brutus-kézirat Szamosközy-margináliáin, valamint a kismartoni Eszterházy-könyvtárban található Analecta lapidum... szintén a szerző által sajátkezűleg jegyzetelt és korrigált nyomtatott példányában fellelhető bejegyzések alapján igyekszem bemutatni, hogy filológusként és szerkesztőként hogyan állta meg a helyét.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Magyar irodalom

történetírás, humanizmus, Szamosközy, Petneházi, Esztergom

PhD. Petneházi Gábor (előadó)

20:57

2022. szeptember 10.

Tünde Móré

2022. szeptember 30.

109
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46727" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés