You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Szenci Molnár Albert jegyzetfüzete: minták és források

70

Szenci Molnár Albert jegyzetfüzete: minták és források


Szenci Molnár Albert Marosvásárhelyen őrzött és a naplójával egybekötött jegyzetfüzete régóta foglalkoztatja a kutatókat. A közhelyrubrikákkal tagolt idézetgyűjteményt eddig vagy tematikus szempontok alapján vizsgálták – például a peregrinációval vagy a démonológiával kapcsolatos szócikkeket ismertetve –, vagy amennyiben átfogó képet akartak nyújtani róla, a költő szótárának előképeként, és valamifajta enciklopédikus projekt előtanulmányaként értelmezték. Nem került azonban még elő az a kiadvány, amely Molnár közhelygyűjteményének szerkezetét inspirálta. Előadásomban ezt a művet fogom ismertetni, rámutatva, hogy a füzetet Molnár alapvetően iskolai feladatként kezdte el vezetni Molnár Strasbourgban. Ez nem zárja ki, hogy nagyobb szabású enciklopédikus törekvésekhez, a kora újkori információs robbanáshoz (copia librorum) kapcsoljuk a költő közhelygyűjteményét, ám az ezekhez való viszonyt a források ismeretében pontosabban kell leírni. Ezeknek fényében előadásomban a jegyzetek identitásképző – nemzeti és felekezeti – vonatkozásaira is kitérek.

More Less


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Hungarian literature

Szenci, jegyzetfüzet, Förköli, Esztergom

Gábor Förköli (lecturer)

20:40

10 September, 2022

Tünde Móré

30 September, 2022

70
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/46730" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download