Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Szenci Molnár Albert jegyzetfüzete: minták és források

71

Szenci Molnár Albert jegyzetfüzete: minták és források


Szenci Molnár Albert Marosvásárhelyen őrzött és a naplójával egybekötött jegyzetfüzete régóta foglalkoztatja a kutatókat. A közhelyrubrikákkal tagolt idézetgyűjteményt eddig vagy tematikus szempontok alapján vizsgálták – például a peregrinációval vagy a démonológiával kapcsolatos szócikkeket ismertetve –, vagy amennyiben átfogó képet akartak nyújtani róla, a költő szótárának előképeként, és valamifajta enciklopédikus projekt előtanulmányaként értelmezték. Nem került azonban még elő az a kiadvány, amely Molnár közhelygyűjteményének szerkezetét inspirálta. Előadásomban ezt a művet fogom ismertetni, rámutatva, hogy a füzetet Molnár alapvetően iskolai feladatként kezdte el vezetni Molnár Strasbourgban. Ez nem zárja ki, hogy nagyobb szabású enciklopédikus törekvésekhez, a kora újkori információs robbanáshoz (copia librorum) kapcsoljuk a költő közhelygyűjteményét, ám az ezekhez való viszonyt a források ismeretében pontosabban kell leírni. Ezeknek fényében előadásomban a jegyzetek identitásképző – nemzeti és felekezeti – vonatkozásaira is kitérek.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Magyar irodalom

Szenci, jegyzetfüzet, Förköli, Esztergom

Förköli Gábor (előadó)

20:40

2022. szeptember 10.

Tünde Móré

2022. szeptember 30.

71
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46730" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés