You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Az első bártfai énekeskönyv kérdései

45

Az első bártfai énekeskönyv kérdései


Az 1593-ra datált bártfai énekeskönyv nemcsak elsőként közölt szövegei, hanem szerkezete
és szövegvariánsai miatt is különös. Ezek felvetnek keletkezésére, szerkesztőjére, de még
betűszedőjére irányuló kérdéseket is. Az evangélikus énekeskönyv visszanyúlik a Huszár Gál indította hagyományhoz, de jelentős mértékben meg is újítja azt. A kor énekeskönyveinek szövegvariánsai tükrében a bártfai énekeskönyv változatai kifejezetten egyedinek mondhatók, így a nyomtatvány már korábban is több kutatómunka homlokterében szerepelt. Ezek tanulságait és a korabeli énekeskönyvhagyományt együttesen vizsgálva néhány korábbi kérdés megválaszolható, de újabb szempontok is felmerülnek. Milyen szempontok alapján válogatott, és mik a forrásai az énekeskönyv szerkesztőjének? Mely énekeskönyvek használják később forrásul? És hányadik valójában az első bártfai énekeskönyv?

More Less


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Hungarian literature

énekeskönyv, mikrofilológia, Bártfa, Etlinger, Esztergom

Mihály Etlinger (lecturer)

22:47

9 September, 2022

Tünde Móré

12 October, 2022

45
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/47057" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download