Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Az első bártfai énekeskönyv kérdései

47

Az első bártfai énekeskönyv kérdései


Az 1593-ra datált bártfai énekeskönyv nemcsak elsőként közölt szövegei, hanem szerkezete
és szövegvariánsai miatt is különös. Ezek felvetnek keletkezésére, szerkesztőjére, de még
betűszedőjére irányuló kérdéseket is. Az evangélikus énekeskönyv visszanyúlik a Huszár Gál indította hagyományhoz, de jelentős mértékben meg is újítja azt. A kor énekeskönyveinek szövegvariánsai tükrében a bártfai énekeskönyv változatai kifejezetten egyedinek mondhatók, így a nyomtatvány már korábban is több kutatómunka homlokterében szerepelt. Ezek tanulságait és a korabeli énekeskönyvhagyományt együttesen vizsgálva néhány korábbi kérdés megválaszolható, de újabb szempontok is felmerülnek. Milyen szempontok alapján válogatott, és mik a forrásai az énekeskönyv szerkesztőjének? Mely énekeskönyvek használják később forrásul? És hányadik valójában az első bártfai énekeskönyv?

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Magyar irodalom

énekeskönyv, mikrofilológia, Bártfa, Etlinger, Esztergom

Etlinger Mihály (előadó)

22:47

2022. szeptember 9.

Tünde Móré

2022. október 12.

47
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/47057" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés