You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A karthauzi rend Szűz Mária-tiszteletének megjelenítése Andreas Pannonius Énekek éneke-kommentárjában

84

A karthauzi rend Szűz Mária-tiszteletének megjelenítése Andreas Pannonius Énekek éneke-kommentárjában


A 15. századi magyar származású karthauzi szerzeteshez, Andreas Pannoniushoz kapcsolódó kutatások eddig kevésbé hangsúlyozták karthauzi mivoltát, holott pontos képet róla e nélkül a megközelítés nélkül nem alkothatunk. Az előadás célja az volt, hogy megtörje ezt a tendenciát, és olyan elemeket vonjon be a vizsgálódásokba, mint a karthauzi rend szellemisége, szabályzatgyűjteményei, szertartásai vagy a karthauzi lelkiség sajátosságai – a magány, a csend, a szemlélődés, a szerzetesi cella mint alapvető élettér, a testvéri szeretet, az egyszerűség, a szigorúság és Szűz Mária tisztelete. Ezek közül az előadás kiemelt figyelmet szentelt a karthauzi rend Szűz Mária-tiszteletének, illetve annak, hogy ez miképpen jelenik meg Andreas Pannonius Énekek éneke-kommentárjában. Maga a kommentár az Énekek éneke mariológiai értelmezését nyújta, továbbá célja Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának védelme. Ezek mellett az előadás azt vizsgálta, hogy milyen szerepet kap Andreas Pannonius írásában a Szűzanya alakja mint a szemlélődés példaképe, külső és belső tulajdonságai, valamint a karthauzi liturgikus gyakorlat állandó eleme, Szűz Mária kis zsolozsmája. 

More Less


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Latin literature

pannonius, karthauzi, bíró, Rebakucs

Csilla Bíró (lecturer)

42:46

31 January, 2023

Tünde Móré

24 February, 2023

84
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/47968" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download