Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A karthauzi rend Szűz Mária-tiszteletének megjelenítése Andreas Pannonius Énekek éneke-kommentárjában

84

A karthauzi rend Szűz Mária-tiszteletének megjelenítése Andreas Pannonius Énekek éneke-kommentárjában


A 15. századi magyar származású karthauzi szerzeteshez, Andreas Pannoniushoz kapcsolódó kutatások eddig kevésbé hangsúlyozták karthauzi mivoltát, holott pontos képet róla e nélkül a megközelítés nélkül nem alkothatunk. Az előadás célja az volt, hogy megtörje ezt a tendenciát, és olyan elemeket vonjon be a vizsgálódásokba, mint a karthauzi rend szellemisége, szabályzatgyűjteményei, szertartásai vagy a karthauzi lelkiség sajátosságai – a magány, a csend, a szemlélődés, a szerzetesi cella mint alapvető élettér, a testvéri szeretet, az egyszerűség, a szigorúság és Szűz Mária tisztelete. Ezek közül az előadás kiemelt figyelmet szentelt a karthauzi rend Szűz Mária-tiszteletének, illetve annak, hogy ez miképpen jelenik meg Andreas Pannonius Énekek éneke-kommentárjában. Maga a kommentár az Énekek éneke mariológiai értelmezését nyújta, továbbá célja Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának védelme. Ezek mellett az előadás azt vizsgálta, hogy milyen szerepet kap Andreas Pannonius írásában a Szűzanya alakja mint a szemlélődés példaképe, külső és belső tulajdonságai, valamint a karthauzi liturgikus gyakorlat állandó eleme, Szűz Mária kis zsolozsmája. 

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Latin irodalom

pannonius, karthauzi, bíró, Rebakucs

Bíró Csilla (előadó)

42:46

2023. január 31.

Tünde Móré

2023. február 24.

84
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/47968" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés