You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Revideált Klaniczay?

93

Revideált Klaniczay?


Az irodalomtörténész Klaniczay Tibor meghatározó jellegű textológiai kezdeményezései lehetővé tették a hazai textológiai paradigma megteremtését. Az MTA Textológiai Munkabizottság felállítása (1961) és működtetése, a kritikai kiadás szabályzatainak ismételt kidolgozása, a főként külföldi kutatóutak megszervezése mind azt igazolja, hogy Klaniczay Tibor mennyire elkötelezte magát a modern, magas színvonalú tudományos szövegkiadási gyakorlat megteremtése és eredményes fenntartása mellett. Ezekből a megfontolásokból kiindulva a kerekasztal-beszélgetés a Klaniczay által útjára indított textológiai paradigma történetére és jelentőségére reflektált.

klaniczay100 blue jpeg2023-ban Klaniczay Tibor (1923‒1992) születésének 100. évfordulóját ünnepli a BTK Irodalomtudományi Intézet. A Klaniczay Tibor-emlékév, amely az MTA BTK Lendület Hosszú reformáció Kelet–Európában (1500–1800) Kutatócsoport és a Reneszánsz osztály közös szervezésében valósul meg, a nemzetközileg elismert tudós, tudományszervező és akadémikus előtt tiszteleg, oly módon, hogy az általa megalapozott és elindított tudományos projektek, kutatási programok, könyvsorozatok és rendezvények (utó)életét tekinti át és értékeli újra. A rendezvény ennek a sorozatnak a nyitóeseménye volt.

More Less


Philology

kerekasztal, Klaniczay, textológia, Klaniczay100

Gábor Kecskeméti (moderator)
Sándor Bene ()
Péter Kasza ()
Márton Szilágyi ()
Zsombor Tóth ()
Gergely Tóth ()
Enikő Békés ()
Attila Debreczeni ()

2:11:37

24 January, 2023

Tünde Móré

27 February, 2023

93
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/48007" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download